Minél idősebb egy vállalkozó nő, annál sikeresebb?
2022. április 01. írta: Göcző Nóra blogger

Minél idősebb egy vállalkozó nő, annál sikeresebb?

Ezer és egy út vezet oda, hogy egy nő vállalkozóvá váljon. Bizonyítási vágy, mellékállás, régi vágy beteljesülése, kényszerhelyzet, megörökölt cég, önmegvalósítás és még sok minden más állhat a háttérben. Van, aki el sem tudja képzeli az életét alkalmazottként, mások sok éves munkaviszonyt cserélnek le a vállalkozói létre életük egy bizonyos pontján.

pexels-cowomen-2041393.jpg

A kívülállók számára vállalkozónak lenni annyit jelent, hogy nincs főnök, nincsenek követendő parancsok és szabályok, nincs kötelező munkaidő. Vállalkozóként azonban hamar rájössz, hogy mindezért cserébe magadnak kell megszervezned a munkád, annyit keresel, amennyit dolgozol, ha kell, akár éjszaka és hétvégén is. Egy személyben vagy felelős mindenért.

A nők napjainkban egyre nagyon arányban vannak jelen a munkaerő piacon vállalkozóként vagy a vállalatok közép-vezetői székében. Egyre több azon tanulmányoknak a száma akár nemzetközi, akár hazai téren, melyek a nők gazdasági, üzleti, politikai szinten megvalósult és lehetséges vezetői szerepével foglalkoznak. A területet vizsgálják kutatóintézetek, politikai szervezetek, tanácsadócégek és a vezetéstudomány is. 

A vállalkozóvá válás motivációja Magyarországon ma alapvetően a következő három okra vezethető vissza:

  1. Konkrét késztetés: a család meglevő vállalkozásának folytatása, képzettség, tudás ilyen formában történő kibontakoztatása vagy régóta megvalósításra váró ötlet a háttérben
  2. Nagyobb bevétel: ha valaki úgy ítéli meg, hogy vállalkozással jobb feltételeket, körülményeket tudna teremteni saját maga és családja számára
  3. Kényszerpálya: amikor a biztos munkahely elvesztése, rossz körülmények, alacsony foglalkoztatottság miatt az ember rákényszerül erre a döntésre

A gazdasági és társadalmi trendek előrejelzései alapján a jövőben a munkaerő piacra belépő fiatal nők körében egyre gyakrabban merülhet fel a saját vállalkozás indításának lehetősége, sőt esetleg akár a kényszere is. Ahhoz, hogy egy nő sikeres vállalkozóvá váljon, három alapvető feltételre van szükség: pénz, tudás, vállalkozói ismeretek.

vallalkozas_1.jpg

Ha a háromból legalább kettő megvan, akkor a harmadik kiszervezhető. Hiányzó kezdőtőke esetén meg kell győzni valaki, hogy mecénásként vagy befektetőként vegyen részt az indulásban. A tudás megvásárolható. Ehhez olyan szakemberekkel kell együttműködni, akik rendelkeznek a szükséges ismeretekkel és hajlandóak azt pénzre váltani. A vállalkozói szemléletmód hiányát marketingesek, mentorok segíthetik kipótolni vagy kőkeményen meg kell tanulni.

A kapcsolatrendszer, a családi, baráti összefogás igen fontos tényező egy vállalkozás megkezdésekor. A közösségi médiának köszönhetően ma már önszerveződő, szakmai csoportok is sorra jönnek létre, amelynek tagjai egymást segítik a sikeres vállalkozóvá válásban. A Mompreneurs facebook csoport is ilyen, de ezen kívül még számos szakma képviselője is indít külön csoportokat, amelyek tagszáma folyamatosan növekszik. Ebből a szempontból a mai vállalkozó nők sokkal több elméleti támogatást kapnak, mint a 20 évvel ezelőttiek.

A kutatások azt mutatják, minél idősebb egy vállalkozó nő, annál sikeresebb. Itt nyilván nem az életkor, hanem az évek múlásával gyarapodó ismeretek, kapcsolatok, egzisztenciális stabilitás jelenti az előnyt. A nőkre egyébként jellemző, hogy önállóan szeretnek vállalkozást alapítani, míg a férfiak ezt másokkal összefogva teszik. Továbbá a nők körében gyakoribb a KATA-s egyéni vállalkozóként való működés és kevésbé jellemző, hogy korlátolt felelősségű társaságot alapítottak, mint a férfiak esetében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ruzseskarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr8117794131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása